Skutočná rarita: Po viac ako 50. rokoch bol v divokej prírode videný Dingo pralesný!

Dingo pralesný, známy tiež ako novoguinejský spievajúci pes, je príbuzným psa dinga z Novej Guiney.

V divokej prírode bol naposledy videný v 70. rokoch. Vedci ale teraz hlásia nový nález.

V zajatí žije asi 200 zástupcov dinga pralesného.

Aj keď sa biológovia domnievajú, že vo voľnej prírode by ich mohlo byť okolo tisícky, zhruba päťdesiat rokov tohto príbuzného psa dinga nikto nevidel. Ešte donedávna existovali iba dve fotografie, ktoré zachytávali zviera v divočine.

Aj to mohlo nahrávať myšlienke, že sa jedná o vyhynutý druh. Zlom prišiel v roku 2016, kedy výskumníci narazili na pätnástku divokých psov v odľahlej vysočine na západe indonézskej provincie Papua.

Po dvoch rokoch sa vedci na miesto vrátili, aby pozbierali biologický materiál týchto zvierat spoločne s demografickými a behaviorálnymi (týkajúce sa ich správania) dátami. Na základe DNA analýzy zistili, že všetci objavení psi sú skutočne príbuznými novoguinejského spievajúceho psa. Ich genóm sa s genetickou informáciou tohto druhu prekrýval až v 70% a v porovnaní so všetkými ďalšími psovitými šelmami si boli najbližšie.

„Psy chované v zajatí sú veľmi inbredné (k páreniu dochádza medzi príbuznými). Začalo tou  ôsmich psov, ktorí sa rozmnožili medzi sebou, ich potomkovia sa rozmnožili medzi sebou a tak to pokračovalo ďalšie generácie. Kvôli tomu stratili mnoho zo svojej genetickej rozmanitosti, „približuje hlavná autorka štúdie a pracovníčka Národného inštitútu zdravia Elaine Ostrander problém so zvieratami chovanými v zoologických záhradách a chránených rezerváciách.

Pripomína dôležitosť ochrany raritných živočíchov, ktoré nemajú v prírode obdobu.

„Novoguinejskí spievajúci psy sú vzácni. Sú to exotické zvieratá s nádhernou harmonickou vokalizáciou, ktorú nikde inde v prírode nenájdete. Bolo by preto veľmi zlé, keby sme tento druh stratili.

Nechceme, aby takéto zvieratá mizli. Vďaka tomu, že spoznáme viac prastaré druhy, predchodcu dnešných psov, sa tiež môžeme naučiť nové poznatky o moderných plemenách. „

Zdroj: New Guinea Highland Wild Dog Foundation

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové články každý deň.